De helende kracht van vreugde

Dank je wel voor het bestellen van mijn boek De helende kracht van vreugde. Ik hoop dat het je inspireert om meer vanuit vreugde te leven.

Op deze pagina vind je de in het boek genoemde weggevers:

 • de vreugdemeditatie
 • de Vreugde Top 100. 

Vreugdemeditatie

De vreugdemeditatie, vind je hieronder in drie versies: een opgenomen versie met muziek, eentje zonder muziek en een uitgeschreven versie voor wie liever een eigen tempo volgt. 

Ik raad je aan de meditatie minimaal 21 dagen lang te doen, net zoals bij het in het boek beschreven 21 dagen project.

Veel plezier met de meditatie!

Vreugde meditatie

 1. Ga rustig zitten op een plek waar je niet wordt gestoord.
 2. Zet je voeten stevig op de grond en breng je aandacht naar je aardesterchakra om je te aarden.
 3. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je hartcentrum. Als je dat fijn vindt, kun je je handen er een tijdje opleggen.
 4. Adem rustig in en uit via je hart.
 5. Je kunt je hierbij voorstellen dat je vreugde inademt en vreugde uitademt. Doe dit een tijdje.
 6. Breng jezelf vervolgens in gedachten naar een moment van diepe vreugde. Dit kan een moment zijn uit je verleden, of het kan een moment zijn waar je naartoe werkt: een doel in je toekomst.
 7. Breng jezelf nu helemaal naar dit moment toe. Neem al je zintuigen erin mee. Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Beschrijf het aan jezelf alsof het er hier en nu is. Voel de vreugde diep in je hart en diep in je lijf.
 8. Wanneer je de situatie niet alleen voor je ziet, maar ook de diepe vreugde voelt die erbij hoort, vraag je jezelf: als deze vreugdevolle ervaring een kleur had, welke kleur zou het zijn?
 9. Adem vervolgens de kleur helemaal in. Stel je voor dat je met iedere ademhaling deze kleur in je hele lijf en al je cellen opneemt. Vul daarna je energieveld ermee.
 10. Word je vervolgens bewust hoe deze vreugde in je lijf voelt, in het hier en nu.
 11. Goed gedaan! Je hebt nu je vreugde quotiënt geactiveerd.

 

Vreugde Top 100

In het boek vind je in de bijlagen een Vreugde Top 25. Daar kun je allemensen, activiteiten en dingen invullen die jou vreugde geven. Wil je liever niet in je boek schrijven, of misschien zelfs meer dan 25 vreugdebrengers opschrijven, download dan de Vreugde Top 100 hieronder. Er staan ook 7 tips op de achterkant die jou helpen je vreugdequotient te vergroten. 

Klik hier om jouw Vreugde Top 100 PDF te kunnen printen: