Oefening: Vreugderemmers inventariseren en opruimen

Deze oefening is een inzichtoefening. Je kunt er rustig voor gaan zitten en de antwoorden op de vragen voor jezelf opschrijven. Je kunt de geschreven instructie volgen, en voor wie dat prettig vindt, volgt er ook een door mij ingesproken uitleg.

 

  1. Denk na over wat jouw vreugde belemmert. In eerste instantie kun je dit doen door middel van vrije associatie. Schrijf op een vel papier gewoon lukraak alles op wat je vreugde belemmert.
  2. Vervolgens ga je alles op je lijst ordenen. Omcirkel alle dingen die intern zijn met een blauwe stift. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld piekergedachten en bepaalde gedragspatronen.
  3. Daarna kun je met rood de dingen omcirkelen die buiten je liggen. Dus bijvoorbeeld stressfactoren op je werk, of de ziekte van iemand die je dierbaar is, of de staat van de wereld.
  4. Je kunt ze eventueel overschrijven op twee lijsten: een voor je interne vreugderemmers en een met je externe vreugderemmers.
  5. Pak nu lijst één erbij. Vaak kun je aan de interne zaken iets doen. Als je bijvoorbeeld veel piekert, kun je hier van alles aan doen. Van het beoefenen van mindfulness tot het uitdagen van je gedachten tot het simpelweg ‘stop’ zeggen tegen piekeren en vervolgens een vreugdemeditatie doen.
  6. Mogelijk zijn er ook interne zaken waar je wat minder aan kunt doen. Misschien heb je last van gezondheidsproblemen. In dat geval kun je nog steeds kijken: is er iets wat ik kan doen om verbetering in deze situatie te brengen?
  7. Maar er zullen ook dingen zijn die je mag leren accepteren. Daar kun je dan een aparte lijst van maken en je spirituele gidsenteam vragen om je te helpen dit te accepteren. Naast deze zaken kan vreugdebeoefening zij aan zij bestaan. Ze zullen er misschien geen langdurige verandering in brengen, maar helpen je wel om er beter en lichter mee om te gaan.
  8. Vervolgens pak je je tweede lijst erbij. Hier doe je feitelijk weer hetzelfde mee. Wat aan je uiterlijke situatie kun je zelf verbeteren? Maak per situatie een plan van de dingen die je kunt doen om verbetering te brengen. Onthoud hierbij dat je de ander nooit kunt veranderen, maar wel hoe je zelf met een situatie omgaat.
  9. Doe vervolgens wat je kunt om al deze situaties te verbeteren. Iedere verbetering is mooi meegenomen.
  10. Van het deel waar je geen invloed op hebt, geldt weer dat acceptatie een groot goed is en dat het beoefenen van vreugdemeditatie een antigif kan vormen tegen deze lastigheden.

Door deze oefening te doen voorkom je dat je het gevoel krijgt dat je vreugdebeoefening deel wordt van een innerlijk getouwtrek tussen vreugde en gebrek aan vreugde. In plaats daarvan leer je vreugderemmers op te ruimen waar mogelijk, te accepteren waar niet mogelijk en je trilling hoog te houden door vanuit deze acceptatie ruimte te maken voor vreugde-ervaringen die ernaast kunnen bestaan en het geheel lichter kunnen maken.