De kracht van de glimlach

Bij het doen van de vreugdemeditatie tijdens het 21 dagen naar vreugde project, merkte ik dat ik vroeger of later gedurende de meditatie een zachte glimlach op mijn gezicht voelde ontstaan. Het deed me denken aan de meditatie van de innerlijke glimlach die ik ken uit de taoïstische traditie. Van deze meditatie wordt gezegd dat deze het welzijn sterk bevordert.

Wanneer we glimlachen, stralen we vreugde en welzijn uit met onze ogen en onze mond. Het verbindt ons met anderen, zonder dat er woorden nodig zijn. Als we liefde en vriendelijkheid aan een ander tonen, wat zo simpel kan zijn als glimlachen, helpen we niet alleen anderen om zich geliefd te voelen, we voelen zelf ook innerlijke vrede en tevredenheid.

De glimlach spreekt een universele taal van vriendelijkheid en mededogen. Het geeft positieve energie en spreekt via het hart. Wanneer we een oprechte glimlach uitstralen, opent dit ons hartchakra. Als het bewust wordt gedaan, kan glimlachen volgens de Taoïsten letterlijk helend zijn.

De oude taoïsten gingen ervan uit dat de glimlach een geneeskrachtige, liefdevolle kracht voortbracht en dat de ogen deze energetische kracht op anderen kan overbrengen. Keer je de glimlach naar binnen, dan kan dat je volgens hen helpen om jezelf te genezen.

Er is zelfs een eeuwenoude taoïstische techniek voor: de innerlijke glimlachmeditatie. Deze meditatie helpt ons om geaard te blijven in het huidige moment en het geeft een toestroom van positieve helende energie. De krachtige psychologische en fysiologische effecten van deze oefening stromen door het lichaam en verbeteren de fysieke en mentale gezondheid, en wekken mededogen op.

Glimlachen en hormonen

Onderzoek suggereert dat glimlachen de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol vermindert. Glimlachen activeert hormonen die de bloeddruk op peil houden, de ademhaling verbeteren, de genezing versnellen, de stemming stabiliseren, pijn verminderen en spieren ontspannen.

Omgekeerd kan fronsen stress en aan stress gerelateerde hormonen doen toenemen. Fronsen activeert hormonen die de bloeddruk verhogen, het immuunsysteem verzwakken, de vatbaarheid voor infecties vergroten en depressie en angst verergeren. Is het niet wonderlijk hoe een klein verschil van gezichtsuitdrukking, zo’n enorm effect kan hebben?

Oefening: Innerlijke glimlach meditatie

Onderstaande meditatie is een voorbeeld van de van de taoisten afkomstige meditatie van de innerlijke glimlach.