Wanneer leven we vanuit ons ego en wanneer vanuit onze Ziel? De mate waarin we dingen doen die we (denken te) moeten kan een goede indicatie zijn, zoals ik al schreef in het boek:

Als ik kijk naar mijn eigen leven, dan heb ik in de loop van mijn jeugd en latere leeftijd een hoop regeltjes geleerd vol ‘moeten’, zoals nuttig en productief moeten zijn, maar ook om anderen tegemoet te moeten komen. Hoewel er niets mis hoeft te zijn met productiviteit en een ander bijstaan, kunnen deze dingen vanuit deze programmering eerder vanuit het ego dan de Ziel komen. Het maakt dat je de dingen doet vanuit ongeschreven aangeleerde regels en patronen, terwijl de Ziel dit soort zaken juist actief aanstuurt vanuit een diep willen en een natuurlijke stroom. Het is bij uitstek een voorbeeld van het verschil tussende dingen doen vanuit je ego of vanuit je Ziel. In De helende kracht van vreugde legt Adama uit hoe allerlei moetens vaak niet vanuit onszelf komen maar vanuit de omgeving. Als we gaan leven naar wat de ander belangrijk of leuk vindt, kan dit ertoe leiden dat je juist verder bij je eigen Ziel vandaan raakt:

(…) het hoofd brengt je een set van ideeën van wat voor jou belangrijk zou moeten zijn, ideeën die eigenlijk afkomstig zijn van je ouders, of leeftijdsgenoten, of de TV en social media. Zo kun je van bepaalde dingen het idee hebben dat je ze leuk zou moeten vinden en nastre- ven. Zodra je dat pad opgaat, verlies je jezelf. Mensen zijn dan als het ware los van zichzelf, van hun Ziel en ze leven met maskers op. Als je dat lang genoeg doet, dan kun je op een punt komen dat je niet langer weet dat het een masker is. Echter, je mate van vreugde en je hart zul- len je altijd vertellen of iets ‘waar’ voor jou is en of het ‘juist’ voor je is

Moetens en willens: de middenweg

We zijn hier op Aarde met een reden en hebben hier onze lessen te leren en taken te doen, samen met de mensen om ons heen en in de maatschappij waarin we leven. De ene keer raken we wat verder van onszelf af dan de andere keer, maar uiteindelijk mogen we in het midden uitkomen en de middenweg bewandelen, zoals de boeddhisten dit zo mooi beschrijven.

Onderstaande oefening helpt je hier meer balans in te brengen.